V pátek k nám v rámci chemie již podruhé zavítala návštěva z VŠCHT. Tentokrát jsme pro žáky 8. a 9. třídy přichystali program Potraviny pod lupou a Forenzní analýza.
8. třída zkoumala potraviny, jejich složení a chuť. Nechyběla ani ochutnávka slepých vzorků a sušených červíků ve slaném podání. Zároveň byly probrány všechny důležité složky výživy a vysvětleny cizí pojmy (např. denaturace bílkovin - ta byla předvedena na čerstvě usmaženém volském oku i s ochutnávkou).
9. třída se seznámila s forenzní analýzou. Na svém spolužákovi si nejdříve vyzkoušeli ohledání místa činu s určením důkazných materiálů. Prozkoumali své otisky prstů na papíře a naučili se rozeznávat jednotlivé druhy smyček. Z Petriho misky se ještě naučili otisky přenést pomocí izolepy na papír.